Fietsen en dutjes doen

Fietsen en dutjes doen

Slapen in de fiets? Soms moet je gewoon met de flow mee gaan.

Mijn zoontje is net twee geworden. Hij doet overdag nog dutjes. Dat is soms wel lastig plannen met alles wat ik wil kunnen doen. Als Oskar tijdens zijn dutje wakker wordt wil hij niet meer verder slapen. Ook al is hij nog goed moe. Maar ach.. "Just go with the flow" denk ik dan maar vaak. Dan gaat hij s 'avonds op tijd naar bed.

Just go with the flow

Maar toch kan ik er ook wel chagrijnig van worden als ik de rest van de dag met zo'n klierig moe kind zit.

Op pad met de bakfiets

Als het kan doe ik in de ochtend de dingen buitenshuis. Dan neem ik de Urban Arrow bakfiets mee, daar kan ik al mijn spullen makkelijk in kwijt. Dat scheelt gedoe met alles precies in een fietstas proppen. Ik kan er ook makkelijk een loopfiets of stepje in kwijt. Zelfs een buggy met wat proppen.

Meestal zorg ik dat ik tussen 12.00-12.30 weer thuis ben. In de bakfiets kan ik hem vaak nog wakker houden met een broodje en een fles met drinken in de hand. Wel handig want dan heeft hij gelijk zijn lunch op. Wat ook werkt is om een nieuw voorwerp te geven zoals een boek wat ik bij de bieb heb geleend. Iets leuks om te ontdekken. Of gewoon een stukje speelgoed van thuis zoals een treintje of zijn mondharmonica.

Het voordeel met de bakfiets is dat ik hem ook wat kan kietelen om wakker te blijven.

In slaap vallen in de bakfiets

Soms valt hij toch in slaap. De ene keer laat ik hem in de tuin staan. De andere keer haal ik Oskar eruit om op bed verder te slapen. Het ligt eraan hoe lang hij al slaapt in de bakfiets.

Het ligt eraan hoe lang hij al slaapt in de bakfiets.

In de tuin laten slapen is niet altijd mogelijk. Ik wil hem wel kunnen horen maar dan moet de deur wel open blijven staan. Soms kan dat niet vanwege de regen. Dus dan probeer ik hem toch nog op bed te leggen.

Als hij al te diep in slaap is en dan wakker wordt dan wil hij niet meer naar bed. Ik kon mij daar behoorlijk aan irriteren omdat ik dan tijdens zijn slaapje eigenlijk nog wat dingen wou doen thuis. Tegenwoordig laat ik het maar gaan. Dan doe ik het alsnog maar dan wel op kindertempo. Dan zie ik wel tot hoever het af komt. Of ik maak er een extra leuke middag van: dan maken we muziek of spelen we met de treinbaan.

Op mooie dagen neem ik een leuk boek mee naar het park

In plaats van thuis de dingen doen draai ik het om. Als het mooi weer is dan vind ik het ook lekker om ergens buiten op een bankje te zitten. Ik maar er dan een fijn genietmomentje van met een leuk boek en een lekker broodje voor mezelf.

Plekjes die ik daar fijn voor vind zijn de plekken waar je wel drukte van de stad hoort maar waar weinig pratende mensen langskomen. Omgevingsgeluiden werken slaapverwekkend is mijn ervaring.

Slapende kinderen in de bakfiets is makkelijker dan in de auto

Een auto lijkt mij wat dat betreft nogal onhandig. Ik ben gewend alles met de fiets te doen. Oskar weet ook niet beter. Vooral als je alleen bent lijkt mij dit met een auto toch een stuk lastiger. In een auto heb je al helemaal geen handen vrij om je kind actief wakker te houden.

Wat is jouw ervaring met slapende kinderen op de fiets? Doe jij de korte stukjes liever met de auto, lopend of met de fiets? Heb jij handige trucjes?