Hoe de trein je tijd bespaart en je volledig mentaal ontspannen kunt

Hoe de trein je tijd bespaart en je volledig mentaal ontspannen kunt

De trein past perfect in deze gehaaste maatschappij. Lees hoe het ook ouders helpt ontspannen

Vind jij het ook fijn om soms even helemaal niks te hoeven doen? Gewoon eventjes met je gedachten kunnen wegdromen...

Ik wil andere blogs lezen Koop met 70% korting. op=op Lees het verhaal van Younetics

Treinreizen in plaats van een uur lang mindfullness op een matje

De trein stimuleert mentale rust terwijl je ergens naar onderweg bent. Dat is superhandig. Er is vaak zoveel te doen.. Ik heb geen tijd voor zaken zoals Yoga.

Is de trein achterhaald omdat je er met de auto sneller bent? Ik zie ontspanningsoefeningen in een sportschool als verspilling van mijn tijd. Waarom? Lees verder om erachter te komen...

De rust in mijn hoofd wil ik graag behouden. Maar ik wil ook kunnen doen wat ik wil doen. Daarom werkt een lesje yoga niet voor mij. De druk wordt groter omdat ik dan minder tijd heb voor andere dingen. Ik gebruik de trein als een slimme 2-in-1 oplossing; mindfullness traveling. De trein is in mijn ogen de perfecte mindfullness-training in deze gehaaste tijd.

De trein is in mijn ogen de perfecte mindfullness-training in deze gehaaste tijd

Kunnen spelen met gedachten en niet op de autoweg hoeven te letten is wat ik zo fijn vind aan de trein. Gewoon heerlijk naar buiten kunnen staren.

Je gedachten op nul zetten kan ook thuis op de bank. Maar dan kom je niet ergens. Ik vind het juist slim om je 'nutteloze' extra reistijd om te buigen naar iets waardoor het reizen met de trein mentaal meer voordeel geeft dan rijden met de auto.

Juist met kinderen kun je mindfullness mooi toepassen in de trein

Het klopt. Ze vragen aandacht. Ze kunnen huilen. En dan vooral juist wanneer je het niet wilt. Maar daar kun je mee om leren gaan en je planning erop aanpassen. Geloof me... het went. Net zoals de auto went.

Maar juist de trein kan ouders meer ontspanning geven. Hoe? Om te beginnen: leer het van je kinderen. Wist je dat jonge kinderen de beste mindfullness-masters van de wereld zijn?

jonge kinderen zijn de beste mindfullness-masters van de wereld

Tips hoe je mindfullness van je kinderen kan leren*

Uit City mindfullness (Jonathan S. Kaplan, isbn 9789045311616)

  1. Breng tijd door met je kind. In de trein heb je daar alle tijd voor. Volg zijn of haar voorbeeld. Kijk bijvoorbeeld aandachtig naar je baby. Probeer te delen in de zintuiglijke aspecten van het moment. Dus deel in alles wat je kind ervaart; van de zon op je hoofd tot aan de glimlach van een medepassagier.

  2. Hoe ervaart jouw kleine mindfullness-expert het huidige moment? Lijkt het een aangename, onaangename of neutrale ervaring? Waar zie je dat aan? Hoe ervaar jij hetzelfde moment? Reageer jij hetzelfde of heel anders? Tot hoeverre wordt je ervaring beïnvloed door gedachten?

  3. Bedenk hoe je kind zal reageren? Zou hij meedansen met het harde geluid uit iemands koptelefoon? Zou jij je aan deze medereiziger irriteren? Buig het op eenzelfde manier om en probeer net als jouw kleine expert er het leuke van in te zien.

  4. Let op de uitwerking van het gedrag van je kleine mindfullness-expert op jou. Bijvoorbeeld een huilend kind terwijl je een overstap moet halen of 'besluiten' moe en jengelig te zijn maar niet te willen slapen op je schoot. Probeer je bewust te worden van de aard van de emoties die de kop opsteken als jouw kind ongewenst gedrag vertoont.

Wist je dat je met barefootschoenen ook makkelijker aan mindfullness kan doen?

Letten op wat je voeten tijdens wandelen van A naar B voelen is ook een stukje mindfullness. Met barefoot schoenen voel je alles beter dan met een standaard schoen. Dus ook alles waar je overheen loopt als je op reis bent.
Lees meer over de voordelen van barefoot schoenen...

Waarom dagdromen belangrijk is?

Dagdromen is spelen. En spelen is stressverlagend. Door spelen raak je negatieve emoties kwijt en je wordt er creatiever. Lees hier meer over 'waarom spelen ook juist voor volwassenen belangrijk is'

Ik wil andere blogs lezen tot 70% korting op=op Lees het verhaal van Younetics

kinderen in de trein mindfullnessmindfullness kinderenspeelgoed onderweg