Opinie: reisorganisaties gaan co2-uitstoot zelf compenseren

×

Foutmelding

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (regel 1387 van /home/younetics/domains/younetics.nl/public_html/includes/bootstrap.inc).

Opinie: reisorganisaties gaan co2-uitstoot zelf compenseren

Groen of Greenwashing?

Reisorganisaties die de co2-uitstoot gaan compenseren. Klinkt als mooi voornemen toch? Ik zal je uitleggen waarom ik dat niet vind.

Het probleem is dat het om compensatie gaat. Co2-uitstoot compenseren is niets ander dan de schijn ophouden. Het is geen groen gedrag. Compenseren is een groen ogend trucje waarmee ze inspelen op de onwetende consument. Groen gedrag is minderen. Niet compenseren. Reizen met het vliegtuig gebruikt veel energie en geeft veel co2-uitstoot. Het is niks meer dan je schuldgevoel afkopen.

Compenseren is een groen ogend trucje.

Zo is het ook met het vliegtuig. Door co2-uitstoot te compenseren verandert er niets aan hoeveelheid uitstoot. Die blijft gewoon hetzelfde. En dan... we gaan compenseren met het planten van bomen, maken zonnecelparken en geven mensen in Ghana energiebesparende kooktoestellen. Dat klinkt zo groen als een boom! Bomen zijn natuur, de zon ook en energiebesparing is zuinig aan doen toch? Ik vind het niks meer dan schijn. Je koopt (onbewust) je schuldgevoel af en dat voelt goed. Dus het zal dan wel goed zijn...

Ik wist niet beter dan dat je met compenseren groen doet. Dat is immers wat vliegbedrijven je laten denken. Lees verder en kom erachter waarom ik compenseren niet zie als groen doen...


Co2 compenseren is greenwashing. Goedpraterij. Zodat het ook ok is als we steeds meer gaan gebruiken...

Want we compenseren toch?

Dan kunnen we ook net wat meer doen. Want als we dan toch groen doen dan kunnen we net zo goed vaker erop uit met het vliegtuig. En we helpen zelfs mee in de aanleg van een zonnecellenpark voor groene stroom!

Groen doen is in mijn ogen juist minder uitstoot creëren. Groen doen is reduceren, minimaliseren en minder verbruiken.

Met compenseren verminder je niet.

Sterker nog; er worden hele zonnecelparken aangelegd. Dat vraagt om nog meer grondstoffen. Is dat wel nodig of juist overbodig? En weet jij hoe enorm slecht het is voor vogels? Vogels denken dat de zonnecellen plassen water zijn. Die dingen zijn heet joh! Ze verbranden levend als een mier onder een vergrootglas.

En wat schiet Nederland op met het investeren in kooktoestellen in Ghana? Nederland heeft toch juist enorm veel co2-uitstoot in vergelijking met andere landen? Ik ben voorstander van duurzaam investeren in Nederland. Met duurzaam investeren vanuit eigen land bereik je in mijn ogen een groenere impact op de wereld. Verderop leg ik je uit welke oplossing ik bedoel.

Duurzaam investeren in Nederland voor een groenere impact op de wereld

Ook compenseren door het planten van bomen is greenwashing. Er kan niet genoeg groen zijn vind ik maar met bomen kun maar een beperkt percentage van de co2-uitstoot van de hele wereld compenseren. Voor wie geen zin heeft om de link te lezen: er is meer land nodig dan er is. Denken dat je door heel veel bomen te planten de jaarlijkse CO2 uitstoot kan compenseren is dweilen met de kraan open. En sterker nog.. je creëert voedseltekort!

Met compenseren door heel veel bomen te planten creëer je voedseltekort

Hoe ik het wel zie? Klik hieronder op verder en kom erachter wat ik een betere oplossing vind...


Investeer in een beter treinnetwerk! Vroeger werd er heel veel met de trein gedaan. Waarom nu niet meer? Omdat de trein niet rechtstreeks naar de stad van bestemming gaat? Omdat het minder snel gaat?

Met een beter treinnetwerk vergroot je dit comfort. En de lage co2-uitstoot van treinen. Daar kan geen vliegtuig tegen opboksen!

Investeer in een toekomst waarbij vakantiegangers altijd duurzamer reizen. Dan zet meer zoden aan de dijk dan co2 compensatie. Het heeft bovendien ook een positieve impact op de co2-uitstoot van het alledaagse reisgedrag. Hoe beter het treinnetwerk des te aantrekkelijker om ook alledaags een trein te gebruiken. Het individuele autogebruik zal hiermee dalen. De co2-uitstoot ook. Een win-win situatie in gebruiksgemak en voor het milieu. Maak van de trein een aantrekkelijker vervoersmiddel dan nu. Wie reist er nou niet liever in een slaaptrein met bedden dan zittend in een krappe vliegtuigstoel? Ook kinderen vinden reizen met de trein erg leuk. Hier kun je tips over duurzaam leven met kinderen uitwisselen

Wat vind jij?

Deel je deze mening? Of kijk je er anders tegenaan? Ik ben benieuwd. Scrol naar beneden en geef je mening.