Veel mee op de fiets zonder bakfiets

Veel mee op de fiets zonder bakfiets

Hoe je veel boodschappen meeneemt op de fiets en geen bakfiets nodig hebt waar je geen plek voor hebt

Bakfietsen. Iedereen kent ze. Doe eens een dagje druk Amsterdam en je zal veel soorten bakfietsen en ladingen tegenkomen. Bakfietsen met kinderen, bakfietsen met honden, verhuizen met een bakfiets, bakfietsende ijscoman of de krantenbezorger met een bakfiets.

Maar wat als je geen plek voor een bakfiets hebt en je wel veel boodschappen mee wilt nemen met de fiets?

Dan zul je vast en zeker wat hebben aan deze superhandige fietsen. In de VS zijn ze al helemaal hot. Maar ook in Europa kennen steeds meer mensen ze. Dit is de ideale fiets voor wie wel een bakfiets zou willen maar er geen plek voor heeft...

Dit is de ideale fiets voor wie wel een bakfiets zou willen maar er geen plek voor heeft...

Ken jij ze al? De zogenoemde Longtail bikes? (Ik ben trouwens nog geen mooie Nederlandse benaming tegen gekomen dus ik blijf ze maar een longtail bike noemen.)

Wat is een longtail bike?

Een longtaile bike is een fiets met een lange bagagedrager. Niks bijzonders zul je denken.

Dat dacht ik ook.

Maar schijn bedriegt. Ze zijn echt ideaal. Al helemaal voor wie geen tuin heeft. Of een schuur waar je onmogelijk met een bakfiets in kan komen omdat ze een vervelende hoek moeten maken. Een longtailbike kun je dus wel in zo'n lastig te bereiken schuurtje kwijt.

Een longtail bike kun je wel in zo'n lastig te bereiken schuurtje kwijt

Weet je wat longtail bikes ideaal maakt? Het is veel meer dan een mamafiets met een verlengde bagagedrager. Ik zal het je uitleggen:


1) Weg met kantelende fietsen. Doordat bij een longtail bike de afstand tussen achterwiel en zadelbuis groter steekt de bagedrager niet uit voorbij het wiel. Een volgeladen longtail fiets zal dus beter blijven staan.
Kinderzitjes op verlengde bagagedrager kantelgevaarFietszitjes-op-een-longtail-bike

2) Aan een longtail bike kun je hele grote fietstassen hangen. Zelfs als je kinderzitjes op de fiets hebt kun je veel boodschappen meenemen.

Longtail fiets met bagage en kinderenVeel boodschappen met een longtail fiets

3) Vriendjes mee van school zonder bakfiets? Ook geen probleem met een longtail fiets. Het is iets meer proppen maar het past perfect zoals je ziet en aan de blije gezichtjes te zien vinden ze het nog leuk ook.

4) Achterop de fiets of toch zelf fietsen? Ook met deze fietsen kan het. Probeer dat maar eens met auto met kleine achterbak na te doen. Het is nog gezonder ook want je kinderen kunnen zo heerlijk aan hun conditie werken en rusten als ze moe zijn.

Grote fiets mee met een longtail fietsMakkelijk kunnen wisselen tussen zelf fietsen of achterop zittenZo kun je ook een fiets meenemen met een longtail bike

5) Gezellig kletsen met de jongste voorop kan ook perfect.

6) De ideale fiets om jonge en oudere kinderen op mee te nemen, je kan hem dus erg lang gebruiken. En ook fijn voor basisschoolkinderen die zich te oud voelen voor een bakfiets.

7) Geen plek meer of nog te jong voor een fietszitje? Een fietskar kun je ook aan een longtail fiets hangen.

8) Fietsen met een longtail bike in de regen? Doe je kinderen een regenpakje of poncho aan. Of maak zelf een mooie regenhuif. Hier wat ideeƫn:

Longtail bike regenschermlongtail bike regenhuiflongtail bike met groot regenscherm

9) Honden mee op een longtail fietsen. Tuurlijk... dat is ook geen probleem. Zoals je ziet is er zelfs nog plek over voor een heerlijk zacht kussen.

Honden mee op de fietsHond op de fiets en bagage

10) Natuurlijk kun je zonder kinderen nog veel meer spullen meenemen met deze fiets

11) En een fiets aan je stuur hangen dan? Dat kan. Maar geef toe: het fietst toch veel comfortabeler zonder al dat gezwengel aan je stuur? En bovendien past een fiets van een 6-jarige toch echt niet meer aan je stuur.


Zoals ik al zei. Je ziet het niet direct aan deze longtail bikes wat voor fijne multifunctionele fietsen het eigenlijk zijn. Ook ideaal voor wie klein woont zonder tuin of grote schuur.

Ik heb ze zelf kunnen testen op een cargo event. Pas toen was ik ook echt om. Ik doe nog wel zelf alles met de bakfiets. Maar misschien ooit... Wissel ik hem om voor een longtail fiets. Wist je trouwens dat er nog niet zo heel lang geleden een vouwbare longtail bike op de markt is gebracht? Ik zeg ideaal in de trein. Voordat ik moeder was gebruikte ik heel vaak een vouwfiets. Welke longtailbike dat is ga ik in een volgend blog verklappen.

Meer weten over longtail fietsen?

Binnenkort zal ik je een overzicht geven van alle longtail fietsen die er bestaan. Plus nog wat extra's...

Want wist je bijvoorbeeld dat je met een speciale kit zelf je eigen fiets kan ombouwen tot een longtail bike?

In dit filmpje zie je er alvast een paar. Laat je nog even hieronder in de comments weten wat je vindt van dit stuk over longtail bikes?

Wil je niks missen? Doet het voorproefje hieronder je watertanden? Volg mij dan op de younetics-facebookpagina en mis het volgende blog niet. Zou je ook vaker willen fietsen? Of wil je op de hoogte blijven van meer van dit soort fietsen? Wordt dan lid van de facebookgroep autominderen met en zonder kinderen.

Ook interessant