Oeko-Tex

Het Oeko-Tex systeem garandeert dat het geteste en gecertificeerde textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens. Sinds 1992 heeft de Oeko-Tex 100-norm zich ontpopt tot een internationale veiligheidsnorm, die toepassing vindt in de gehele textielketen. Meer dan 4.200 bedrijven over de hele wereld in de textiel en kledingindustrie zijn betrokken bij het Oeko-Tex certificatienetwerk.

Met meer dan 20.000 certificaten uitgereikt aan miljoenen textielproducten, is Oeko-Tex Standaard 100 's werelds leidinggevend ecolabel geworden voor het testen van textiel op schadelijke stoffen.

Het label "Vertrouwen in Textiel – getest op schadelijke stoffen volgens Oeko-Tex® Standard 100" wordt gebruikt om textielproducten te kenmerken die aan een hele serie uitgebreide laboratoriumtesten in erkende en onafhankelijke testinstituten werden onderworpen en het bewijs hebben geleverd geen gevaar op te leveren voor de gezondheid. Het kwaliteitsmerk wordt enkel aan producten toegekend waarvan alle onderdelen vrij zijn van schadelijke stoffen. Dit omvat zowel de stoffen (weefsels/breisels), voeringen, naaigarens en borduurgarens als de accessoires uit metaal of kunststoffen (ritsen, knopen...). Speciaal aangebrachte coatinglagen, zoals antisliplagen op sokken worden ook getest.

De Oeko-tex testen bestaan uit meer dan 100 verschillende parameters en gaan veel verder dan de wettelijke voorschriften.

Voorbeelden van testparameters voor kinderartikelen: 1. kankerverwekkende kleurstoffen 2. formaldehyde, weekmakers, zware metalen 3. Allergene dispersiekleurstoffen, pesticides, tin-organische verbindingen 4. huidvriendelijke pH-waarde, goede kleurechtheden